Dissidències. Història i Cultura Obrera a la Mallorca contemporània

6thSep. × ’13

Presentació del llibre ‘Dissidències. Història i Cultura Obrera a la Mallorca contemporània.’ a càrrec dels seus autors, el Grup d’Estudis Llibertaris Els Oblidats. Edita: Transitant, llibres i línies de fuga, i Grup d’Estudis Llibertaris Els Oblidats.

La història dels dissidents, la història robada, la que no surt als llibres, la d’aquells homes i dones que s’organitzaren, que lluitaren, que intentaren viure una vida millor i, sobretot, crear un futur millor. Unes històries que foren recuperades a les pàgines del periòdic Cultura Obrera en la seva darrera època i que mereixien ser agrupades i posades a l’abast de qui les vulgui llegir o rellegir.
 
I per exemplificar més si cal el bon fer dels protagonistes de les històries aquí descrites, s’inclouen tota una sèrie de textos que originàriament foren escrits per militants mallorquins i publicats en mitjans de comunicació propis, ja sigui al Cultura Obrera, El Rayo, La Revolución Social, El Obrero, Acció Directa i un llarg etcètera de publicacions de contrainformació i reflexió que varen veure la llum al llarg del segles XIX i XX. Textos que testimonien que al llarg dels més de 140 anys de dissidències, Mallorca no ha estat una excepció i no ha viscut al marge. Ans al contrari, els esforços i les seves lluites sindicals, socials i culturals, dels mallorquins i mallorquines i la seva creació literària no són gens menyspreables.
coberta (2) 
Sobre els autors i autores:
El Grup d’Estudis Llibertaris Els Oblidats sorgí de la iniciativa d’un grup d’historiadors i investigadors de Mallorca moguts pel buit que existia en la història del moviment obrer -i més concretament en l’anarquista- a les Illes Balears. Decidirem trencar amb la mancança existent i intentar treure a la llum una història que ha romàs anys arraconada i amagada. L’enfoc historiogràfic cap al moviment llibertari no ha gaudit d’un interès genuí i objectiu per part de l’àmbit acadèmic illenc.
 
En pocs anys hem fet un gran esforç i hem publicat diversos llibres de temàtica llibertària acarant dues vessants. En primer lloc, hem reeditat textos que al nostre parer ens ajuden a entendre la història i l’evolució del moviment àcrata illenc, escrits per anarquistes mallorquins o forans. Així hem rescatat textos escrits en el passat i que han quedat en l’oblit ateses les circumstàncies socials i polítiques que han marcat la nostra història contemporània. Per altre banda, hem publicat diverses investigacions pròpies sobre la història de l’anarquisme mallorquí. Obres que consideram d’imprescindible consulta per poder abastar la història d’una part important del moviment obrer i per entendre aquesta filosofia radical i transformadora. La nostra activitat no tan sols engloba l’edició de llibres, el Grup participa en conferències, taules rodones i col·labora de forma periòdica en publicacions llibertàries, generalistes o específicament històriques.
 
L’objectiu del Grup és la promoció i la coneixença de la història del moviment llibertari a les Illes Balears ja sigui en l’àmbit acadèmic, llibertari o en el de les dites classes populars.
Més informació:
Esta entrada fue publicada en Activitats a la fira. Guardar el enlace permanente. Añade un comentario o deja un trackback: URL del Trackback.

4 Trackbacks

Publicar un Comentario

Tu email nunca se publicará ni se compartirá. Los campos obligatorios están marcados con un *

Puedes usar estas etiquetas y atributos HTML <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*