La Facción Canibal. Historia del Vandalismo Ilustrado

5thSep. × ’13

Presentació del llibre ‘La Facción Canibal. Historia del Vandalismo Ilustrado’ a càrrec del seu autor, Servando Rocha. Editat per La Felguera, Madrid, 2012.

En algun lloc, el controvertit escriptor Ezra Pound va afirmar que «l’home que llegeix hauria d’estar intensament viu. El llibre hauria de ser una bolla de foc en la seva mà». La Facción Caníbal. Historia del Vandalismo Ilustrado, una extensa i detallada cartografia al voltant de l’art, el terror i el radicalisme polític, és precisament aquell tipus de llibre. La seva estructura i trama el situa en el terreny dels artefactes culturals: es tracta d’un assaig narrat com si fos una història viva, amb continus canvis d’escenaris, èpoques i també protagonistes, i a on els cantants de rock and roll pareixen xerrar als grans mestres del crim, o viceversa.

Estem en els anys anteriors a la Revolució Francesa, concretament en els disturbis de Gordon (els majors a la història d’Anglaterra). William Blake, en sumar-se espontàniament a una turba disposada a incendiar la ciutat, es nota eufòric. Els fets pareixen confirmar les seves obscures visions i idees. Un asustat Edmun Burke, de qui l’autor pren la seva trencadora teoria d’allò «sublim» per a situar l’origen del terror modern, es ve obligat a desembeinar l’espasa per així poder escapar. Londres està en flames i el cantant Joe Strummer posa la seva banda sonora. Temps després, el celebre Thomas de Quincey advertirà de l’existència d’unes particulars societats integrades per «artistes del crim» (Societat per a la Promoció de l’Assassinat, la Supressió de la Virtut o el Foment del Vici, entre d’altres). A partir d’aquí, desfilen moviments d’avantguarda (dadaistes, surrealistes i situacionistes), conjuntament amb revolucionaris jacobins, punks, assassins en seriï, societats secretes o sectes apocalíptiques. Seguint al poeta Yeats, l’historia narra totes i cada una d’aquelles «belleses terribles», al mateix temps que llança al lector la pregunta de si per ventura l’atemptat contra les Torres Bessones de Nueva York no fou un magnífic espectacle audiovisual. L’obra d’art total.

La Facción Caníbal. Historia del Vandalismo Ilustrado descriu la fascinació pel crim, on Lord George Gordon o Walter Benjamin, Robespiere o Malcolm McLaren, Saint-Just o Guy Debord, les sessions nocturnes dels clandestins Clubs del Foc Infernal o els crims de Jack el Destripador, funcionen com a passadissos històrics, túnels per a bandits i forejats, llocs per al contraban.

Una biografia de l’autor:

Servando Rocha (Santa Cruz de La Palma, 1974) participa desde hace veinte años en distintas expresiones radicales relativas a la creación artística y el activismo político. Miembro fundador del Colectivo de Trabajadores Culturales La Felguera, surgido en 1996, gestiona una editorial bajo el mismo nombre y que desde el 2010 ha adoptado la apariencia de una sociedad secreta de espías literarios con el objetivo de “revelar los mejores secretos de nuestro tiempo”.

Sus investigaciones son una especie de recorrido a través de una historia, muchas veces casi secreta, de lo subcultural, el avant garde, la contracultura y la violencia en la cultura dominante, algo que lo ha llevado a participar en foros de distinto tipo, desde universidades a centros sociales, y publicado artículos en diferentes revistas, fanzines y periódicos, con los que mantiene regulares colaboraciones.

En los últimos años ha publicado Los días de furia: contracultura y lucha armada en los Estados Unidos (1960-1985), (La Felguera Ediciones, 2004); Historia de un Incendio. Arte y revolución en los tiempos salvajes: de la Comuna de París al advenimiento del punk (La Felguera Ediciones, 2006); Nos estamos acercando. La historia de Angry Brigade (La Felguera Ediciones, 2008), Agotados de esperar el fin. Subculturas, estéticas y políticas del desecho (Virus Editorial, 2008) y su primera novela Mirad a vuestros verdugos (La Felguera Ediciones, 2009). Su última obra es La Facción Caníbal. Historia del Vandalismo Ilustrado. Actualmente, trabaja en la historia de un grupo de motoristas forajidos negros americanos, así como en otros proyectos literarios.

Més informació a http://www.lafelguera.net

Esta entrada fue publicada en Activitats a la fira. Guardar el enlace permanente. Tanto los comentarios como los trackbacks están cerrados.